Bejelentés


Pinkmontage Studió Tartós körmök 1 óra alatt!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Itt megtudhatod, mióta hódít a műköröm!

 

 

A KEZDETEK...

A körmök ápolása és kozmetikázása nem új keletű. Már egészen régről, az ie. 3. évezredből maradtak fenn erre utaló feljegyzések. A történelmi korokban az ápolt, színezett vagy éppen extrém hosszúságú körmök viselése luxus volt, a magasabb társadalmi helyzetben élők ezzel szimbolizálták gazdagságukat és jólétüket.

 

ÓKOR ÉS KÖZÉPKOR...

A műköröm sem újkori hóbort, hiszen már az ókori ember is különféle megoldásokat talált ki körmei hosszabbítására vagy pótlására.

Egyiptomban a fáraók hosszú, aranyozott pótkörmökkel igyekeztek ragyogó isteneikhez hasonlóvá válni. Kleopátra királynő porcelánporból készített és ragasztóhoz hasonló folyadékkel rögzített körmöket viselt. A nemesek körmeik szépítésére hennát használtak.

A királyok, királynők körmüket mélyvörösre, az alacsonyabb rendűek halvány színűre festették. Kínában Időszámítás előtt 3000-ben méhviaszból, zselatinból, tojásfehérjéből és gumiarábikumból készítettek körömfestéket. Időszámítás előtt 600 körül a kínai császárok aranyra és ezüstre, a XV. századi Ming dinasztia tagjai pedig feketére és vörösre festették-, rizspapírral vagy selyemmel vonták be, porcelánporral erősítették körmeiket.

Az időszámítás előtti ötödik évszázadban az indiai nők körmeiket egy rovar váladékával, illetve hennával festették. Később hosszú ideig csak a hennával való színezés maradt körömápolási módszerként. Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Törökországban a hennával való festés mind a mai napig fennmaradt.

A görög kultúra legendás szépség-tisztelete halvány nyomokban őrizte az egyiptomi hatást. Az ókori rómaiaknál és görögöknél eleinte csak a férfiak manikűrözték körmeiket, lábápolásra külön rabszolgákat tartottak. A kézkörmök festésére hennát, arany és ezüst színezéket használtak. A korai Róma, Babilon, és Egyiptom katonai vezérei ajkuk színével azonosra festették körmeiket csata előtt.

A leletek szerint a XVII. században azután Júdeában egy igen fájdalmas körömápolási eljárást vezettek be, a körömmátrixba tű segítségével juttattak festékanyagot, mintegy tetoválták körmüket, így ezután a festve nőtt tovább. A középkor embere nem sokat törődött testápolással, majd a 15-16. században, a reneszánsz idején ismét előtérbe került a test, a testápolás.

 

ÚJKOR...

Amerikában és Európában az iparosodás kezdetével a körömkozmetika is elterjedt. Eleinte bőrdarabkával polírozták, majd kínzóeszközre emlékeztető szerszámokkal hegyesre reszelték körmeiket. A manikűr kíméletes módszere az 1830-as évektől vette kezdetét, amikor Párizsban Sitté doktor bőroldót és rózsafa pálcikát alkalmazott a körömbőr kezelésére. A körmök csillogását krémek, paszták alkalmazásával érte el. E módszer mai változatát nevezzük francia manikűrnek. Az 1920-as évek közepe táján, az autólakkok kifejlesztése hozta magával a tartós körömlakkok kifejlesztését. 1932 gyökeres változást hozott a körömkozmetikában. Charles Revlon és kémikus testvére Joseph Revlon kifejlesztett egy átlátszó, a világon első pigment tartalmú körömlakkot. A pigmentek lehetővé tették a különböző színek létrehozását. Az első műköröm 1934-ben került forgalomba, `Nu Nalis` név alatt, Chicagóban, amelyet egy fogorvos fejlesztett ki. Lehetővé tette ezzel, hogy a „körömrágóknak” is szép, ápolt körmei lehessenek. Az ötvenes évek közepén a filmipar mindenben a tökéletességre törekedett, egészen a körmig. A fogpótlások anyagára alapozva létrejöttek az első akrill alapanyagú műkörmök. A „körömhullám” a hetvenes években eléri Európát is. 1974-ben Dr. Nordström új technológiát vezet be a körömmodellezésben, amelyből a későbbiek során kifejlesztik az UV fényre kötő műköröm alapanyagot, a zselét. A műkörömépítés technikája azóta is folyamatosan fejlődik és változik. A divathullámok egy-egy színt, technikát vagy formát felkapnak, másokat elfelejtenek, vagy éppen újjáélesztenek.

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!